Texas no bean Chilli på fars dag

Igår var det fars dag och självklart fick han välja meny själv! Texas no bean chili som kokat i 5h och hemgjorda tortillas med massa andra tillbehör blev det. Gott!

 

TEXAS CHILLI

1kg högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl öl, helst Porter
Vatten efter behov
0,5-1dl Mörk sirap
2-3 tsk Kanel
2-3tsk Paprikapulver
1-2 tsk Vitpeppar
Cayennepeppar, efter smak
2 msk Chipottle paste (Finn på Tex Mex hyllan)

Putsa och tärna nötkött (högrev funkar bra) i ca 1,5×1,5cm
Bryn köttet rätt rejält och lägg det i en gjutjärnsgryta
Hacka och bryn gul lök och vitlök, lägg i det i grytan
På med vatten och Porter så det täcker köttet och låt puttra
Håll koll så det inte kokar torrt och slå på lite mer vatten i omgångar
Krydda med salt, mörk sirap, paprika, vitpeppar, kanel, cayennepeppar och chipottle paste.

Låt puttra i ca 4-5h så att köttet faller isär. Låt de mesta av vätska koka bort på slutet när köttet är klart så att det blir en fast ”gegga”.

Tänk på om ni smakar av när det är mycket vätska kvar att den blir mer smakrik ju torrare och koncentrerad den blir. Så om ni tror det behöv mer kryddor så lugna er tills den fått rätt konsistens och smaka igen.   

Servera med tortillas, guacamole, rödlök, fint hackad mango, gräddfil och riven ost.


TORTILLA

Koka upp 2dl mjölk och ha i 1,5dl majsmjöl
Blanda 3dl vetemjöl, 1,5tsk bakpulver och 1-2tsk salt
Tillsätt ca 3msk rapsolja i majsmjölsblandningen och knåda ihop det med vetemjölet
Knåda till en fast deg och gör 10 små bollar, plasta in de och låt vila i ca 30min
Kavla ut till tunna tortillas och stek i en het men torr stekpanna, ca 30sek/sida
Lägg på en hög och klara att servera
Är ni rädda för att de torkar så lägg en tallrik som lock ovanpå

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *